Monica

 

Monica Tielens (1962)

 

Monica werkte als archeotolk van 1994 tot en met 2006 in het archeologisch themapark Archeon in Alphen a/d Rijn. Zij vertolkte de Middeleeuwen van de 14e eeuw. Het huis van de hout- en beenbewerker was haar woon- en werkplaats. Als houtdraaier leerde zij houten voorwerpen te draaien m.b.v. een trapdraaibank>> en als beenbewerker maakte zij benen voorwerpen m.b.v. historische gereedschappen. Omgang met het publiek, jong of oud, wetend of onwetend, is een uitdaging en zij deed dit werk 13 jaar met veel liefde en plezier.

 

De grote vraag naar historische voorwerpen van been door collega's in de beginjaren van het Archeon zorgt ervoor dat ze steeds meer gaat maken. De producten zijn dan nog van matige kwaliteit. Na een stage periode van 2 maanden in Duitsland verandert dit. Nieuwe technieken en meer aandacht voor de afwerking staan garant voor een betere kwaliteit. Bijna elk jaar wordt de school voor beensnijder bezocht om nieuwe voorwerpen te maken.

 

De eerste historische markt in Delft wordt door Henk 't Jong georganiseerd in 1996, er zullen er nog heel veel volgen. In eerste instantie alleen als beenbewerker (soms met de kralenbank), maar als er enkele jaren later een wipdraaibank gekocht wordt kan Bikkel en Been twee ambachten laten zien.

© 2011 Bikkel en Been. Alle Rechte vorbehalten. Web-Entwicklung